U bent hier:

Ozonlaag zichtbaar verbeterd dankzij Europese maatregelen

 

Begin jaren ’90 vaardigde de Europese autoriteiten al een verbod uit op chloorfluorkoolwaterstoffen (CFK’s) als drijfgassen die aan de oorsprong lagen van het gat in de ozonlaag. Dankzij deze maatregelen is het ozongat vandaag zichtbaar verbeterd. Toch is het opletten geblazen, want illegale producten kunnen nog steeds schadelijke chemicaliën bevatten.

aerosol cfk

Het gat in de ozonlaag is een gekend probleem dat tot op vandaag de gemoederen beroert. Terecht, want de ozonlaag heeft een belangrijke functie omdat het bescherming biedt tegen potentieel schadelijke UV-stralingen. In 1987 al werd daarom het Protocol van Montreal ondertekend - een internationaal akkoord ter bescherming van de ozonlaag. In navolging van dit akkoord vaardigde de Europese autoriteiten in 1994 een verbod uit op het gebruik van CFK’s die mede aan de oorzaak lagen van het gat in de ozonlaag. Dankzij deze maatregelen is het gat vandaag nagenoeg gedicht.

De voorbije decennia is het ozongat stelselmatig gekrompen met hier en daar een uitzondering. In 2019 werd er nog gewag gemaakt van een uitzonderlijk klein en ondiep gat. In 2020 bereikte het ozongat boven Antarctica net haar maximale omvang. De reden hiervoor waren onder meer de weersomstandigheden in het gebied, met name de uitzonderlijke koude. In 2020 was de temperatuur op Antarctica de laagste sinds 2003 wat leidde tot een ongewoon groot gat in de ozonlaag. Een tweede verklaring voor de toename van het ozongat dat jaar, ligt bij het illegale gebruik van bepaalde drijfgassen, die eigenlijk al lang verboden zijn.

Let op voor illegale producten

Onder de bevolking leeft soms nog het misverstand dat bepaalde chemicaliën die schadelijk zijn voor de ozonlaag gebruikt worden in spuitbussen. De aerosolindustrie gebruikt de schadelijke drijfgassen (CFK’s) echter al meer dan een kwarteeuw niet meer. Deze CFK’s (chloorfluorkoolstofverbindingen) zijn in Europa namelijk al decennia volledig verboden. Met andere woorden: aerosols die vandaag op de Europese markt beschikbaar zijn, mogen simpelweg geen drijfgassen bevatten die eventueel de ozonlaag kunnen aantasten.

Een ander probleem is wel dat er mogelijk illegale producten de Europese markt binnensluipen, bijvoorbeeld via online aankopen, die stoffen bevatten die in Europa verboden zijn. Consumenten doen er goed aan altijd producten te kopen binnen het reguliere circuit, waar de afkomst van de producten gekend is. Door aerosols te kopen die legaal op de Europese markt worden gebracht en/of in Europa worden geproduceerd is men zeker dat het product aan alle wetgeving voldoet en geen schade toebrengt aan de ozonlaag.

Meer informatie over het verbod op CFK’s: http://be-aerosols.be/nl/de-aerosolindustrie-gebruikt-geen-cfk-s-als-drijfgas