Historiek

 

Het idee om vloeistoffen te vernevelen dateert al van heel lang geleden. Toch zou het duren tot 1929 alvorens de Noorse ingenieur Erik Rotheim een octrooi nam op een bus onder druk, voorzien van een ventiel, die een grote verscheidenheid aan producten kon verstuiven.

eerste muggenspray

Op de industriële productie van de eerste aerosols was het nog wachten tot aan de Tweede Wereldoorlog: twee Amerikaanse vorsers, Goodhue en Sullivan, vonden mede dankzij het Noorse octrooi een oplossing voor de vraag van het Amerikaanse leger naar een doeltreffende bescherming tegen insecten en muggen. De eerste industriële spraycan bevatte dus een insecticide en was bestemd voor militair gebruik.  In 1943 werd een Amerikaans octrooi toegekend aan L.D. Goodhue en W.M. Sullivan.

Na de oorlog is langzaam maar zeker het idee ontstaan dat aerosols ook voor burgerlijke doeleinden gebruikt kunnen worden.

 

Wat Europa betreft:

- De eerste aerosol, in Groot-Brittannië vervaardigd, kwam in 1949 in de handel en bevatte een insecticide.

- In 1955 kwam de eerste aerosol op de Duitse markt: een haarlak.

- De Franse aerosolindustrie is eveneens in het midden van de jaren 1950 ontstaan.

- In België duurde het nog tot het begin van de jaren 1960 voordat de eerste spuitbussen op de markt verschenen. 

 

De eerste spuitbus die het Belgische publiek begin jaren ‘60 kon kopen, was een product om ramen te wassen, waarvan de naam een knipoog was naar de eerste spoetnik die de Russen in 1957 de ruimte instuurden: Bombe Bip!